# Revolib - întrebări frecvente

# Cine suntem?

Suntem evoSapio, o asociație non-profit cu scopul de a înlesni accesul la cultură și educație cu ajutorul tehnologiei, de a susține dezvoltarea de competențe digitale și de a oferi alternative viabile la pirateria digitală.

# Ce proiect?

Creăm Revolib, bibliotecă privată de drept privat cu cărți în principal în limba română, secundar în engleză.

Tot conținutul e gratis pentru toți cititorii, dar pentru început numărul lor va fi limitat la câteva sute, astfel încât toți cei înscriși să aibă acces la conținut variat și destul de bogat.

# Pentru cine?

La distribuția primelor carduri, vor avea prioritate persoanele din medii defavorizate sau pentru care mediul digital oferă accesibilitate mai bună față de cel fizic. Următoarea tranșă de carduri va fi dată câștigătorilor de mini-provocări postate pe facebook (opens new window).

Țintim o nișă de cetățeni români majori, majoritatea cu vârste între 20 și 40 de ani:

  • care preferă să citească electronic, sau să ajute pe cineva cu dizabilități să citească electronic
    • pentru ergonomie:
      • font ajustabil pentru ochi bolnavi, obosiți sau bătrâni
      • mai puțină greutate de cărat, sau de mânuit
    • pentru ecologie: mai puțini copaci tăiați
    • pentru posibilitatea de a sublinia și a lua notițe pe o carte de la bibliotecă, fără să afecteze experiența altor cititori
    • pentru că sunt dependenți de ecrane sau pur și simplu iubesc tehnologia
  • și care caută conținut în primul rând în română, și abia în al doilea rând în engleză
  • și care
    • fie nu își permit prețul cărților electronice sau al abonamentului la platformele care le agregă
    • fie nu consideră prețurile actuale justificate
    • fie vor să citească pe e-readers în timp ce anumite platforme permit citirea doar pe telefon sau tabletă

Din nișa asta, o să pornim ca grup principal cu părinții care caută un moment de relaxare sau reflexie.

Catalogul va fi oferit de OverDrive, prin intermediul cărora avem acordul editurilor și plătim toate drepturile cuvenite. Tot OverDrive oferă dezvoltarea și mentenanța platformei online unde cititorii înscriși pot accesa oricând materialele încărcate de edituri.

Un specialist bibliotecar ne ajută ca voluntar (mulțumim, Ioana!) cu dezvoltarea colecției în conformitate cu nevoile cititorilor. Tot ea ne ajută și cu urmărirea respectării legislației române (Legea 334/2002 republicată în Monitorul Oficial nr. 132 din 11 februarie 2005 și Legea nr. 8 din 14 martie 1996, legea dreptului de autor și drepturile conexe).

Pentru că licențele pentru cărți ne obligă să le oferim spre împrumut numai în România, verificăm la înscriere că fiecare cititor are act de identitate românesc și un număr de telefon de România.

# De unde vin fondurile?

# Sponsorizări deductibile din impozitul datorat de firme

Suntem înscriși în registrul ONG-urilor și entităților de cult.

Ne adresăm în principal departamentelor de responsabilitate socială și/sau marketing ale firmelor de tehnologia informației, ale firmelor de ecologie, dar și ale altor firme, de exemplu ale băncilor.

# Donații și redirecționări de impozit datorat de persoane fizice

Cei care cred în visul nostru ne vor susține să oferim Revolib gratuit tot mai multor oameni, fără să depindem de economiile unui singur cuplu, și fără să căutăm anual noi contracte de sponsorizare. Ne vor dona recurent, și vor duce vestea și prietenilor lor.

Dorim să începem un program de mentorat oferit celor care vor să-și pornească o carieră în IT. În schimb, de la cei mulțumiți de colaborare, sperăm să primim donații recurente mai substanțiale și ajutor să adunăm formulare de redirecționat impozitul.

Vom oferi gratuit pe site articole care să ajute la familiarizarea cu IT-ul și jocuri cu cuvinte, care să aducă vizitatori și să-i facă pe oameni mai predispuși să ne ajute.

# Bani proprii

Pornim cu o donație a asociaților, care ne asigură primul an de existență al bibliotecii. Acest proiect a început ca un hobby, dar pentru a-l extinde avem nevoie de ajutorul comunității.

# Când lansăm?

Pe 3 iunie, colecțiile noastre de cărți au fost publicate pe https://libbyapp.com/library/revolib (opens new window).

Pe 16 iunie, am lansat Revolib cu o seară de joacă și povești la Seneca Anticafe în București.

# De unde vine numele?

Revo înseamnă vis / reverie, iar libro înseamnă carte - în esperanto. Deci cărți pentru reverii.

Sau te poți gândi la o revoluție a cărților.

# De unde atâta energie?

Călin, co-fondator:

Sunt foarte entuziasmat că pasiunile mele pentru educație, lingvistică, jocuri cu cuvinte, programare, filozofie și beletristică par să conveargă aici spre un ideal cu care sper să rezoneze cât mai multă lume.

Ajută-ne să creștem