# Pe ce să citești din Revolib

# 1. Alegi pe ce o să citești

# Device-uri compatibile

Poți citi cărțile din Revolib pe oricare dintre următoarele:

  • Ebook reader capabil să citească epub cu Adobe DRM. Cărțile Revolib vor putea fi transferate folosind un computer cu Windows sau MacOS și citite prin softul nativ. Atenție! Momentan, pe ebook reader-ele Amazon Kindle, pe Remarkable și pe Fujitsu-Quaderno nu se poate citi, dar pentru Amazon Kindle căutăm soluții.
  • Ebook reader, tabletă sau telefon cu Android 5.0+, prin aplicația Libby.
  • Tabletă sau telefon cu iOS 10+, prin aplicația Libby.
  • Computer sau Chromebook cu ultima versiune de Firefox, Safari, Chrome sau alte derivate din Chromium ca Edge, Opera, Brave etc, pe https://libbyapp.com/library/revolib (opens new window).

Am pregătit pentru tine o listă de devices compatibile.

Iar mai jos ai câteva repere ca să-ți dai seama pe ce ți-ar fi mai ușor să citești.

# Accesibilitate

# Dacă nu vezi

Dacă ai nevoie de redare vocală a textului, poți face asta când citești în aplicația Libby sau pe https://libbyapp.com/library/revolib (opens new window). Funcționează pe Android, iOS, Windows, Linux și MacOS, prin screen reader-ul favorit. Poate fi redat vocal și textul în română, și cel în engleză. Pentru ebook reader-ele cu alte sistem de operare, te rugăm verifică manualul.

# Dacă textul este prea mărunt

  • în cărțile epub dimensiunea fontului poate fi crescută,
  • iar în PDF poți face zoom. Iar pe anumite ebook readers poți decupa marginile albe și potrivi textul pe lățimea ecranului. Verifică manualul ebook readerului tău.

# Dacă ai probleme din cauza luminii de fundal a ecranelor

Ebook reader-ele sunt gândite așa încât cea mai mare parte a luminii pe care o trimit spre ochii tăi să fie reflectată din lumina ambientală. Nu fugi totuși de cele cu lumină caldă. Sunt doar câteva LED-uri pe margine, care creează o lumină difuză, numai bună cât să ofere un minim de contrast pentru cititul în condiții de iluminare slabă. Ecranele cu lumină de fundal ale computerelor, tabletelor și telefoanelor pot fi și ele îmblânzite un pic, prin câteva trucuri:

  • reglezi temperatura culorii spre cald
    • la monitor
    • în sistemul de operare (Windows Night Light, MacOS Night Shift, f.lux)
  • reglezi luminozitatea (brightness) cât mai jos îți e confortabil, compensezi cu contrast mărit.
  • folosești teme întunecate (dark theme) ori de câte ori poți. Folosești teme luminoase numai la lumină ambientală puternică, în ultimă instanță. Poți opta pentru teme întunecate la nivel de sistem de operare, iar unele aplicații și site-uri vor ține cont de opțiune și vor trece automat la tema lor întunecată. Pentru navigare pe internet, poți folosi extensia de browser Dark Reader (opens new window).
  • dacă cumperi un monitor, o tabletă sau un telefon, alegi un model cu protecție împotriva luminii albastre și care nu pulsează. Caută pe internet: flicker free screen sau flicker free monitor. Uite și o listă de ecrane de mobil (opens new window) verificate. Cele mai bune ecrane au frecvența de pulsare 0.

# Dacă vrei să citești în bătaia soarelui

Ai nevoie de un ecran care poate folosi lumina ambientală, reflectând-o. Ecranele de e-reader sunt ideale pentru citit la soare.

A apărut de curând și un model de monitor LCD reflectorizant (RLCD) (opens new window).
Atenție însă: cere o cameră foarte bine iluminată, trebuie pus la fereastră, ca ecranul să reflecte cât mai multă lumină, spre deosebire de monitoarele obișnuite, care se văd mai bine în zone întunecoase.
Iar dacă ochii tăi sunt sensibili la lumină puternică, probabil monitorul reflectorizant nu o să ți se potrivească.

# Dacă nu poți duce mai mult

Dacă gramajul e o problemă pentru tine, fie la cărat, fie la ținut în mână, poți citi pe telefon - cu zero extra greutate - sau pe un ebook reader ușor - ai opțiuni sub 200g, cam cât două ciocolate.

# 2. Instalezi softul

Pe ce ai ales să citești?

# Ebook reader cu Android 5.0+ Onyx Boox / Bookeen Notéa / Boyue Likebook

  1. Activezi Google Play Store (opens new window)
  2. Urmezi instrucțiunile pentru Libby pe Android

Alternativ, nu instalezi nimic și urmezi instrucțiunile pentru Libby pe web

# Ebook reader Tolino

Accesezi browserul nativ și urmezi instrucțiunile pentru Libby pe web

# Ebook reader Supernote

  1. Deschizi browserul nativ. Recomandăm să descarci PDF-ul cu linkul către Revolib, să-l copiezi pe Supernote într-un loc la îndemână și să-l deschizi ori de câte ori vrei să citești din bibliotecă. Alternativ, accesezi Settings -> About -> System Webview License -> homepage
  2. Urmezi instrucțiunile pentru Libby pe web

# Ebook reader Pocketbook / Kobo / Bookeen Cybook / Nook / Kruger&Matz / Denver Electronics / Prestigio / Onyx Boox M96 sau altele compatibile cu Adobe Digital Editions

Vezi cum începi cu Adobe Digital Editions

# Tabletă / telefon cu iOS 10+

Vezi cum începi cu Libby pe iOS

# Tabletă / telefon / ebook reader cu Android 5.0+

Vezi cum începi cu Libby pe Android

# Computer / Chromebook / Tabletă / Telefon cu ultima versiune de Firefox, Safari, Chrome sau alte derivate din Chromium

Vezi cum începi cu Libby pe web